Τα παιδιά με αυτισμό όχι μόνο μπορεί να έχουν προβλήματα κοινωνικής επικοινωνίας, αλλά μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Στόχος της λογοθεραπείας είναι να βελτιώσει όλες τις πτυχές της επικοινωνίας. Οι συνεδρίες λογοθεραπείας ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το παιδί.
Πολλές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η λογοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τις επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών με αυτισμό και κατά συνέπεια πολλά κέντρα αυτισμού προσφέρουν λογοθεραπεία. Για παράδειγμα, το Marian Hope Center στο Μιζούρι, προσφέρει πολλές θεραπείες με επίκεντρο τους ατομικούς στόχους για κάθε παιδί. Το κέντρο, που λειτουργεί από το 2007, προσφέρει ομάδες παιχνιδιού, μαθήματα παιχνιδιού και τμήματα προνηπιαγωγείου. Οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής εργάζονται με παιδιά με αυτισμό σε δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ενσωματωθούν και/ή να γίνουν μέρος της κοινότητας. Δίνεται έμφαση στην ολοκληρωμένη θεραπεία που συνδυάζει θεραπείες όπως λογοθεραπεία και διατροφοθεραπεία.
Μεγαλύτερα μη λεκτικά παιδιά
Η λογοθεραπεία έχει επίσης βρεθεί ότι είναι ευεργετική για μεγαλύτερα μη λεκτικά παιδιά. Μερικοί επαγγελματίες σκέφτηκαν ότι εάν τα παιδιά δεν μιλούσαν μέχρι την λογοθεραπεια περιστερι ηλικία των 5 ετών, τότε δεν θα μπορούσαν να μιλήσουν. Μια ανασκόπηση μελετών λογοθεραπείας σε μεγαλύτερα παιδιά διαπίστωσε ότι ορισμένα παιδιά ήταν σε θέση να πουν τις πρώτες τους λέξεις μεταξύ 5 και 13 ετών. Δεν υπήρχαν αναφορές στη βιβλιογραφία ομιλίας για άτομα άνω των 13 ετών που άρχισαν να μιλάνε. Ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 5-13 ετών, ωστόσο, ήταν σχετικά σπάνιο τα παιδιά να αρχίσουν να μιλούν. Για παράδειγμα, από 183 μη λεκτικά παιδιά σε δύο μελέτες, 11 είπαν τις πρώτες τους λέξεις μεταξύ 5-13 ετών. Η λογοθεραπεία ήταν χρήσιμη για ορισμένα παιδιά και λειτούργησε αφού άλλες επιλογές θεραπείας δεν είχαν αποτέλεσμα. Άλλες χρήσιμες θεραπείες περιελάμβαναν τεχνικές συμπεριφορικής θεραπείας (ABA) (ενίσχυση, διαμόρφωση, ξεθώριασμα), χρήση της νοηματικής γλώσσας, ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και μάθηση με τη βοήθεια υπολογιστή ήταν επίσης χρήσιμες.
Λήψη Λογοθεραπείας
Ο αυτισμός είναι μια πάθηση που καλύπτεται από τον Νόμο για την Εκπαίδευση των Ηνωμένων Πολιτειών με Αναπηρία (IDEA) του 2004. Το κόστος αυτής της θεραπείας καλύπτεται συχνά από την κυβέρνηση μέσω αυτού του νόμου. Δυστυχώς, μερικές φορές υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις προτού η κυβέρνηση μπορέσει να παράσχει τη θεραπεία που χρειάζεται ένα παιδί. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε την τύχη των 14.623 παιδιών το 2004 που ήταν κάτω των τριών ετών, ζούσαν στη Νέα Υόρκη και είχαν αναπτυξιακές καθυστερήσεις που απαιτούσαν υπηρεσίες θεραπείας. Στη Νέα Υόρκη, τα παιδιά με αναπτυξιακές καθυστερήσεις λαμβάνουν ένα Εξατομικευμένο Οικογενειακό Σχέδιο Υπηρεσιών (IFSP) για να καθορίσουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται για αυτό το παιδί. Στην ιδανική περίπτωση, το παιδί θα ξεκινούσε τις υπηρεσίες θεραπείας εντός 21 ημερών από τη λήψη του IFSP του. Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι ορισμένα παιδιά έπρεπε να περιμένουν περισσότερες από 21 ημέρες για να κάνουν θεραπείες. Το ποσοστό των παιδιών που έπρεπε να περιμένουν ποικίλλει για διαφορετικές υπηρεσίες θεραπείας. Το υψηλότερο ήταν 13% για τη λογοθεραπεία και το χαμηλότερο ήταν 4% για τη φυσικοθεραπεία. Τα άτομα σε αυτή τη μελέτη που ζούσαν σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος ή ισπανόφωνες γειτονιές είχαν περισσότερες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση από τους ανθρώπους που ζουν αλλού.
Επισκεφτείτε το Healing Thresholds για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη λογοθεραπεία και άλλες θεραπείες αυτισμού.
Η Lara Pullen, PhD είναι η συνιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος του [http://autism.healingthresholds.com]. Το Healing Thresholds Autism Therapy είναι ένας δωρεάν ιστότοπος και ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αφιερωμένο στη θεραπεία της ζωής των οικογενειών που αγγίζονται από τον αυτισμό. Παρέχουν ολοκληρωμένα ενημερωτικά δελτία θεραπείας, καθημερινές ενημερώσεις της έρευνας και ειδήσεων για τη θεραπεία αυτισμού και έναν παγκόσμιο κατάλογο θεραπευτών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τον αυτισμό. Ένα ολοκληρωμένο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τη λογοθεραπεία — συν περιλήψεις ερευνών, ειδήσεις και σχόλια — είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση [http://autism.healingthresholds.com/therapy/speech-therapy].
Η Lara είναι πρώην ερευνήτρια στον τομέα της ανοσολογίας. Είναι συγγραφέας ιατρικής από το 1999 και έχει γράψει για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από τη νόσο του Αλτσχάιμερ έως τον διαβήτη. Είναι μητέρα τριών παιδιών, το μικρότερο από τα οποία έχει σύνδρομο Prader-Willi.